Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2010 15:53 - СВОБОДАТА, КОЯТО НИ ПОИСКАХА
Автор: koleff69 Категория: Политика   
Прочетен: 1494 Коментари: 2 Гласове:
2



Приятели мои во Христе и во blog-a! Внимавайте какво пишете. Големият брат не дреме. Или - когато говорим за лицето Искра Фидосова, трябва да кажем: извънредно голямата сестра. Защото на въпросната едрогабаритна дама и нейните съратници-съпартийци по правна комисия в свободното интернет-пространство им се привидяха потенциални врагове. Изобщо тази власт вижда врагове навсякъде, където става дума за свободно слово, където става дума за непонятни за нея технологии, където става дума за образование и култура. Защо ли? Кой може да се страхува от свободно мислещи, свободно пишещи и говорещи, просветени и начетени хора? Ами подобни на онзи, който когато чуел за култура, се хващал за кубура. Сред управляващите има прекалено много хора, които макар че отдавна са сменили мундира с елегантен цивилен костюм, не носят ботуши, портупея и калъф за пистолет, току се хващат за задника щом им замирише на свобода. Полицейско-фатмашкия стил на управление все повече се налага над обществото.

Свободата в мрежата, смята Фидосова, трябва да се забрани. А сега де! Тук попадам под ударите на нейната инициатива: жената въобще не е казалала това. Не забрани - да се регулира, канализира, контролира, да се приведе в вид удобен и ако се налага само: да се бие през устата.

Живеем в ерата на контролираната и регулирана демокрация. Но все пак, мисля, че интернет пространството трябва да си остава свободна зона. На хората свободно мислещи, свободно пишещи, свободно изразяващи позиция, обратна на налаганата отгоре и приемаща с аплауз от народната маса.

"Всъщност опасенията на Фидосова и компания са донякъде оправдани. Социалните мрежи, блоговете и форумите са реалната трибуна на свободното слово в съвременния свят.
И макар че всички ще се съгласим, че това слово не винаги е толерантно, коректно и в доста от случаите на става за четене от невинни детски очи, то в огромния си процент е откровено и честно.

Форумците са искрени и прями в своите позиции и мнения. Каквото им е на душата - това и на мишката, и клавиатурата.

Такава свобода крие рискове. За онези, за които поръчковите социологически проучвания са мерило за собствената им успешност. Защото едно е да те погалят по косъма за рейтинга, който ти отскача като баскетболист от NBA под кош, съвсем друго - да прочетеш какво мисли за политиката ти, теб и родата ти до девето коляно някой с ник-нейм, който с пещерния си английски не си в състояние да разчетеш."

Целият текст "Антология на безумието" всеки, който пожелае, може да прочете на сайта www.news.bg



Тагове:   социални мрежи,


Гласувай:
2



1. chara - Споко, това НЯМА КАК да се случи!
22.06.2010 15:59
Помисли и ще видиш, че е нон сенс!
Христоматиен при това!

Няма да обяснявам защо! Най-малко, за да не обучаваме за пореден път господстващата посредственост!
:)
цитирай
2. анонимен - Здравей Чара!
27.06.2010 19:16
Ти не коментираш, това е по изключение и господин Колев може само да се гордее. Надявам се и аз някога да имам тая чест. :)
Колев, къде беше до сега? Вече започвах да скучая. Освен най-елементарни задявки, тук няма с кого да поспориш конструктиво. Мракобесие и невежество като в средновековието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koleff69
Категория: Политика
Прочетен: 33198
Постинги: 12
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930