Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 09:16 - Re: Криза в българската левица
Автор: koleff69 Категория: Политика   
Прочетен: 1479 Коментари: 2 Гласове:
2




Евгени КОЛЕВ

Не се изисква особена гениалност за да прозреш, че в българското ляво пространство нещата не вървят. Кризата в БСП е породена не толкова от тежкото поражение на парламентарните избори, колкото от предходните години, когато тя бе на власт.

Голяма част от членовете и симпатизантите на партията не успяха да преглътнат компромиса наречен Тройна коалиция. Други не се примириха с вътрешнопартийните схватки на „Позитано” 20. Съмненията за нечиста политика и икономически далавери подсилиха недоволството на лявонастроените избиратели.

И макар че Бойко Борисов и ГЕРБ словоблудстваха с дясно центристка реторика в предизборната кампания, всъщност те бяха припознати от час от традиционно гласуващите ляво.

Ферментационните процеси в БСП се подсилват от силното желание на определени фигури в партията да следват лозунга „Вся власть Советам!” Създаването на по-леви и по-десни проекти и групировки обаче не помага за оцеляването (а говорим за политическо оцеляване, колкото неизбежно, толкова и проблематично). През годините редица личности – с авторитет и влияние – се мъчиха да преструктурират вътрешнопартийното пространство. Което само ги изтика на втори план в политическия живот. С не особена популярност се ползват и смятаните за силни основни играчи.

През повече от стогодишната си история Българската социалистическа партия е преживяла много кризи. Винаги обаче е успявала да излезе от тях.

Какви са стъпките? На първо място – да се възползва от предоставения от волята на избирателя шанс да поседи в опозиция. Това винаги й е действало отрезвяващо (виж 1997). На второ – да обърне гръб на хората, които искат да изземат левия проект от БСП – и да го трансформират в нещо вътре в партията, или извън нея. Досега подобни опити са свършвали с мъртво родени формацийки, претендиращи да са изразители на волята на левия българин. Тук визирам и другаря Александър Томов, макар че помним, а и тепърва ще чуваме имена на други партийни строители.

Деветмесечното управление на ГЕРБ дава уникалната възможност на БСП да се превърне в конструктивна парламентарна опозиция, да възвърне доверието на своите симпатизанти. Още повече че друга алтернатива на сега управляващите няма.

Много пъти партията е била отписвана. От врагове и приятели. Но БСП има бъдеще в съвременния политически живот.  И то може да бъде далеч по достойно от изминалите няколко години.



Тагове:   криза,   Левица,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. neutralen - .
12.05.2010 09:58
Респект за поста. но не споделям мнението ти,че БСП има бъдеще.Напротив аз от сърце се надявам тази партия просто да изчезне и никой никога да не се сеща за нея.Малко вероятно е това,но все пак се надявам :)
Искам да те попитам нещо? (забравяме за другите партии,понеже постингът ти е за БСП ) , Наистина ли мислиш,че на Първанов,Станишев,Румен Овчаров,Румен Петков,Татяна Дончева и др субекти бивши или настоящи от БСП ,им пука за теб,за мен или въобще за някой друг освен тях самите ? :)
Социализмът,Комунизмът като идея 100% са били нещо хубаво,в полза на народа,но мислиш ли,че хората претендиращи ,че изповядват техните ценности,наистина работят според тях или за лична облага?
Аз не мисля така,мнението ми за БСП се припокрива с това и за другите партии..
Лек Ден
цитирай
2. анонимен - Тук просто се присъединявам към Неутрален.
27.06.2010 18:56
Вярно е,че идеите са добри, но и тия които се заемат с осъществяването им трябва да го правят добросъвестно. Трябва и малко идеализъм. Комунизмът е единствения досега социален проект, който е успял да разчупи клетката на либералните модели и макар в доста извратен и примитивен вид успя да покаже, че има и друг вариант на обществено устройство, в което човека живее сигурно и спокойно. Разбира се вторият опит трябва да бъде много по-добре подготвен, да се прави с много ум и набран опит, да не се отрича нищо ценно от консерватизма и либерализма изобщо да се постъпва с много разум. Тогава хората ще повярват и ще помагат с удоволствие. Аз съм сигурен, че това е неизбежно, защото капитализма е вече доста износен и не дава необходимите решения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koleff69
Категория: Политика
Прочетен: 33168
Постинги: 12
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930